HYVÄ OLO KOULUSSA

Koulukiusaamisen ennaltaehkäisy on aina helpompaa kuin kiusaamistilanteiden selvittäminen jälkikäteen. Puhumattakaan jälkihoidosta, joka usein voi kestää hyvinkin pitkään. Ennaltaehkäisevien toimenpiteiden tulisi olla selkeästi ohjeistettuja, helposti omaksuttavia, koko maan kattavasti laadukkaita, ja jokaisessa koulussa myös käytännössä toteutettavia.

Anu Kovalainen Pilvilinna-projekti 2019
kuva: Anu Kovalainen

Rohkea Joutsen tarjoaa tunne- ja vuorovaikutuskoulutusta

Tämä hauska ja energinen vuorovaikutuskoulutus poistaa ennakkoluuloja, antaa uutta näkökulmaa yhdessä toimimiseen sekä auttaa osallistujia tunnistamaan sekä omia että ryhmän vahvuuksia. Toiminnallisen koulutuksen yksi tärkeimmistä tavoitteista on lisätä ILOA yhdessä tekemiseen. Lähtökohta on se, että kaikki ovat samanarvoisia ja luonnostaan niin ekstroverttien kuin introverttien osallistuminen koulutukseen on tärkeää. Tilaajana koulun ulkopuolisella ajalla voivat toimia myös lasten huoltajat tai vaikkapa koulun vanhempainyhdistys.

Rohkea Joutsen on kouluttanut vuorovaikutustaitoja myös opettajille Lapin yliopiston KTK:n opetus- ja kasvatusalan täydennyskoulutusyksikön “Hyvinvoivasta lapsuudesta kohti eheää nuoruutta” -hankkeessa.

Lisätiedot ja tarjouspyynnöt: niina@rohkeajoutsen.fi

”Opiskellessani draamakasvatusta yhtenä tehtävänä oli luoda oma prosessidraama. *Prosessidraama on osallistavan teatterin ja draamakasvatuksen menetelmä, jolla opetetaan tiettyä aihetta ryhmälle kehystarinan puitteissa. Haluan tehdä työtä koulukiusaamisen ehkäisemiseksi, joten aihe valikoitui luontevasti siltä pohjalta. Päätin suunnata kehystarinani yläkoululaisille, jotta he puolestaan voisivat olla tukena nuoremmille oppilaille. Lähdin etsimään yhteistyökumppania ja totesin että nyt ei tarvitse pyörää keksiä uudelleen, vaan hyödyntää se mitä jo olemassa on:

Tukioppilaskoulutusta yläkouluissa

Mannerheimin Lastensuojeluliitto on kouluttanut tukioppilaita kouluissa jo vuodesta 1972 ja tuon nyt MLL:n nuorisotyön kouluttajana mukanani tukioppilaskoulutuksiin ripauksen omaa osaamistani. Kiusaamisen vastaisessa työssä tarvitaan monipuolisia lähestymistapoja. Mausteena siis draaman harjoitteita turvallisessa ympäristössä. Tunne- ja vuorovaikutustaitoja, MLL:n linjaa noudattaen.

Koska jokaisella on oikeus hyvään oloon koulussa.

Joko koulussanne toimii koulutettuja tukioppilaita? Kysy lisää täältä

Mannerheimin lastensuojeluliitto uusimaa

HENKILÖKOHTAINEN VALMENNUS

Kun jokin muutos elämässäsi on väistämättä edessä, tai kun haluat ottaa askeleen kohti jotain parempaa, ratkaisukeskeinen valmennus auttaa sinua tiedostamaan omat tavoitteesi. On tärkeää myös oppia tunnistamaan ne voimavarat ja vahvuudet, joiden avulla tavoitteen saavuttaminen on mahdollista.

Millaisissa tilanteissa valmennuksesta voisi olla nuorelle hyötyä?

Esimerkiksi hetkellinen näköalattomuus jotain asiaa (tai itseä) kohtaan, tai hyvin mustavalkoinen ajattelutapa ovat hyviä syitä hakeutua valmennukseen. Joskus on vaan se tunne, että mikään ei nappaa. Usein jo ensimmäisen käynnin jälkeen ajattelu on ratkaisukeskeisempää ja toiveikkaampaa. Halu muutokseen on olennainen tekijä. Suurten muutosten ja kasvun haasteiden keskellä nuoren on joskus helpompi jutella valmentajalle kuin omalle äidille tai isälle. Oma motivaatio on valmennuksessa kuitenkin äärimmäisen tärkeä, joten huomioithan tämän, etenkin jos varaat aikaa nuoren puolesta.

Valmennuksessa nuori on aina itse oman elämänsä asiantuntija ja pääsee valmentajan avulla haastamaan omaa ajatteluaan. Valmentajana tärkein tehtäväni on haastaa nuori oivaltamaan itse.

Ratkaisukeskeinen valmennus vie ajatukset hyvään tulevaisuuteen

Valmennuksessa menneisyyteen suhtaudutaan voimavarana; sieltä voidaan poimia mukaan ne vahvuudet ja toimintamallit, jotka vievät eteenpäin. Tapaamisissa keskitymme kuitenkin aina tulevaisuuteen ja pyrimme pois ongelmapuheesta, kohti ratkaisukeskeisempää ajattelua.

Valmentaako Rohkea Joutsen myös aikuisia?

Valmennuksessa ei ole ikärajaa, ratkaisukeskeisyys sopii kaikille. Rohkea Joutsen on valmentanut yksilöasiakkaita vuodesta 2013 lähtien ja ikähaarukka on ollut alakouluikäisistä yli 50-vuotiaisiin.

Vuorovaikutus on tärkeä osa valmennusta, joten voit aloittaa varaamalla edullisen tutustumiskäynnin. Tutustumiskäynnillä keskustellaan valmennuksen tavoitteista, voit kysyä lisää ratkaisukeskeisyydestä ja tutustut samalla valmentajaasi.

Olet lämpimästi tervetullut, juuri sellaisena kuin olet.

Rohkea Joutsen on toteuttanut mm. Talous ja nuoret TATin kampanjan, jossa kouluilla valmennettiin henkilökohtaisesti 8.- ja 9.-luokkalaisia nuoria vuonna 2018. 

ASIAKKAIDEN KOKEMUKSIA

Nuoren vanhempina koimme haasteena tukea nuorta aikuisuuteen kasvamisessa Hänen kokemissaan elämän myrskyissä; koulukiusaamista, sairastumista, kaveripiirissä tapahtuneet surulliset kohtalot, sosiaalisen median luomat paineet ym. Nuorten maailma on muuttunut omasta nuoruudesta niin paljon, että vanhempina koimme tarvitsevamme apua. Jotta nuori oppii käsittelemään asioita ja ongelmiaan niin, että voi löytää niihin ratkaisuja, toimintamalleja stressitilanteissa ja jatkamaan elämäänsä kohti aikuisuutta tasapainoisena ihmisenä.

Jo muutamien käyntien jälkeen näkyi nuoressa muutos kohdata ja käsitellä asioita. Mikä mukavinta, hän käy mielellään viihtyisässä miljöössä käsittelemässä asioita, joita ei ole helppo aina vanhemmille puhua. Käyntien ja elämän yhteensovittaminen on sujuvaa ja nuori on saanut tukea matalalla kynnyksellä.

”Tyytyväiset vanhemmat”

Ensimmäisellä tapaamisella olin ylistressaantunut, surullinen ja peloissani. Ei ollut hyvä olla itsensä kanssa. Paljon on muuttunut siitä ensimmäisestä käynnistä. Opin käsittelemään tunteita, myös niitä ikäviä ja päästämään niistä irti.

Hallitsen itse ajatuksiani eivätkä ne minua, pystyn keskittymään paremmin ja olemaan läsnä.

Hukassa ollut Minä on matkalla paremmaksi 2.0 ihmiseksi!

”Mimmi-83”

”Kouluttajana annoit hyvin tilaa oppilaille ja sait heidät inspiroitumaan. Päivän ohjelma ei ollut liian täyteen pakattu, vaan loit kiirettömän ja rennon ilmapiirin. Sitä kautta aiheisiin pystyi syventymään, eivätkä harjoitteet jääneet vain pinnallisiksi. Päivä kanssasi oli mukava ja antoisa niin tukioppilaille kuin tukioppilasohjaajillekin.”

Tukioppilasohjaajat Tiina ja Markus (MLL tukioppilaskoulutus, yläkoulun 8. ja 9.lk)

Valmennuskerrat olivat erittäin hyvin valmisteltuja, ja poiketen aiemmista kokemuksistani, seuraavalla kerralla jatkettiin siitä mihin jäätiin. Koin myös, että kotiläksyt olivat hyviä ja tukivat ajatustyön tekemistä valmennuskertojen välillä. Se, että ei möyhitty mennyttä, vaan keskityttiin hyvään tulevaan, oli erittäin piristävää ja avasi silmäni näkemään, kuinka käpertynyt olin omiin vanhoihin jumituksiini. Rentoutus- ja draama- yms. harjoitukset istuivat hyvin kertoihin ja rytmittivät istuntoa.

Joka kerran jälkeen lähdin hyvät eväät mukanani kevyemmin mielin. Asiat todella menivät eteenpäin aimo loikkauksella.

Sanna

”Tapasin Niinaa muutaman kerran kaivatessani näkökulmia ahdistuneisuuden ja itsetunto-ongelmien kanssa. Niinalle oli heti helppo puhua. Hän oli lämmin, innostunut, läsnä ja sai nopeasti oikeista asioista kiinni. Työskentely oli alusta alkaen tehokasta. Oivalluksia syntyi jokaisella käynnillä ja sain mukaani erilaisia harjoituksia arjessa käytettäväksi. Löysin mielikuvaharjoitusten avulla rauhaa ahdistuneisuuteen jo parin käynnin jälkeen. Työkalut ja oivallukset ovat auttaneet arkisissa tilanteissa ja sittemmin myös sairastumisen keskellä. Olin työstänyt asioita ennenkin, mutta näillä käynneillä opin uuden tavan ajatella asioita! Niinan valoisa olemus jäi valopilkkuna mieleen ja olen hyvin kiitollinen kokemuksesta.”

”Vahva ja sydämellinen suositus Valmennusstudio Rohkea Joutsenen palveluille. Itse sain merkittävää oivaltamista valmennuksien äärellä omaan yrittäjyyteeni. Työfysioterapeuttina näen, että Niinan valmennukset sopivat myös laajempiin kokonaisuuksiin ja eri organisaatioiden kasvun muutoshetkiin.”

Essi Tuomi, työfysioterapeutti, Bemer Nordic Medical Partner

MINUN TARINANI

Olen testannut itse henkilökohtaisesti kaikki valmennusstudioni harjoitukset. Omat siipeni olen kasvattanut teatterityön avulla ja tänä päivänä ne kantavat. Ruman ankanpoikasen tarina on aina kiehtonut minua. Ehkä siksi että olin itse 13-vuotiaana todella ujo, pitkäraajainen, herkkä ja haavoittuva ”ankanpoikanen”. Rovaniemelle perustettiin tuolloin, v. 1987 Työväennäyttämö ja lähdin mukaan toimintaan. Vahva kipinä teatterityön tekemiselle syttyi pienen ankanpojan sisällä noiden vuosien aikana. Minulle avautui ovi uuteen maailmaan. Sain aloittaa teatteriurani edesmenneen, suuresti kunnioittamani ja rakastamani Marja-Leena Wegeliuksen ohjauksessa.

Työskentelin pitkään kaupallisen alan koulutuksella sihteerinä mm. eräässä pörssiyhtiössä, toimialapalvelussa, koulutuskuntayhtymässä ja ympäristöteknologiayrityksessä. Työn rinnalla on koko ajan kulkenut toinen urani, teatteri. Olen saanut tehdä upeiden työryhmien ja ohjaajien kanssa töitä. Herkkyys nähdä on minun vahvuuteni. Se sai minut opiskelemaan ratkaisukeskeistä valmennusta syksyllä 2013, ja sillä tiellä olen edelleen. Harjoitusasiakkailta saamani palautteen kannustamana ryhdyin kulkemaan ammatillisesti kohti omia tavoitteitani – syntyi Valmennusstudio Rohkea Joutsen.

Valmistuin Helsingin Psykoterapiainstituutista ratkaisukeskeiseksi lyhytterapeutiksi 2018 ja syksyllä 2021 aloitin sosionomiopinnot Laurea-ammattikorkeakoulussa, tavoitteeni on valmistua syksyllä 2023.

Muita suorittamiani opintoja viime vuosilta:

Lastenteatteriesityksen katsojasuhteet, TEAK Taideyliopisto Helsinki 2016

Mannerheimin Lastensuojeluliiton kouluttajapolku, Helsinki 2015

Draamakasvatuksen perusopinnot, Jyväskylän yliopiston avoin yliopisto, Helsinki 2015

Ratkaisukeskeinen valmentaja (LCF Life Coach), Valmentamo, Helsinki 2014

Mainitsemani oven ”uuteen maailmaan” haluan avata erityisesti koulukiusatuille, -kiusaajille tai muuten elämässä paikkaansa etsiville lapsille, nuorille ja aikuisille. Oletpa minkä ikäinen tahansa, on tärkeää oppia tuntemaan itsensä; oli taustasi millainen hyvänsä, ethän enää hetkeäkään elä niin että annat muiden määritellä sen kuka olet.

Niina

YHTEYSTIEDOT

Niina Helakorpi
Valmennusstudio Rohkea Joutsen
p. 050 – 4033 818
niina @ rohkeajoutsen.fi

Toteutan valmennuksia tilauksesta myös pääkaupunkiseudun ulkopuolella.
Kysythän rohkeasti lisää.